Jak przechowywać odciągnięte mleko

Oto kilka najważniejszych informacji dotyczących przechowywania odciągniętego pokarmu, jego gromadzenia oraz sposobów rozmrażania. Każda mam karmiąca piersią prędzej czy później będzie potrzebowała odciągnąć mleko (powrót do pracy,szkoły czy po prostu będzie potrzebować chwili dla siebie)

Do dociągnięcia pokarmu najlepiej użyć laktatora i tutaj mamy dwie możliwości: laktator ręczny lub elektryczny. Można także odciągać pokarm ręcznie. Mleko najlepiej zużyć w jak najkrótszym czasie po ociągnięciu. Jeżeli chcemy zrobić tzw. zapasy taki produkt należy jak najszybciej schłodzić lub zamrozić.

Możemy zlewać mleka odciągane w ciągu 24 godzin (a w razie potrzeby później je zamrozić). Jednak należy pamiętać że połączyć można tylko mleko o tej samej temperaturze. A więc najpierw odciągamy mleko, wstawimy je do lodówki (na tylną ścianę) później kolejne porcje i schładzamy. Dopiero po kilku godzinach schładzania każdej z porcji możemy je zlać razem do jednego pojemnika i wówczas zamrozić lub pozostawić w lodówce.

 

Przechowywanie mleka

Przed przystąpieniem do odciągania mleka należy dokładnie umyć ręce oraz wyparzyć/zdezynfekować sprzęt którym będziemy to robić.

  • Po odciągnięciu mleko w temperaturze pokojowej (ok 20-22°C) może być pozostawione na 4 – 6 godzin. Po 8 godzinach w mleku namnażają się bakterie. Nie są one zagrożeniem dla zdrowego donoszonego dziecka, jednak lepiej zużyć mleko w jak najkrótszym czasie. Pamiętaj! Mleka nie zostawiamy w pobliżu kaloryferów czy w pełnym nasłonecznieniu.

Przechowywanie w Lodówce:

  •  5 dni jeżeli temperatura w lodówce wynosi pomiędzy  4-6 °C
  • do 8 dni gdy temperatura  wynosi od 0°C do 4 °C (tu też stosujemy zasadę, że mleko należy zużyć w jak najkrótszym czasie)

Melko pozostawiane w lodówce może się rozwarstwiać. Przed podaniem go dziecku należy delikatnie rozmieszać warstwy, do jednolitej konsystencji.

Ważne! Po 24 godzinach przechowywania mleka zawartość witaminy C w nim maleje o około 40 %, jednak nie wymaga to dodatkowej suplementacji u dziecka.

 

Przechowywanie w Zamrażarce

  • 2 tygodnie w zamrażarce która znajduje się w lodówce (bez osobnych drzwiczek)
  • 3 miesiące w zamrażarce oddzielnej
  • 6-12 miesięcy  w tzw. głębokim zamrożeniu (ok – 20 °C)  Po 2 miesiącach mrożenia następuje dość istotna zmiana w składzie melka (obniża się stężenie witaminy C, zmniejszają stężenie trójglicerydów, umierają leukocyty, zmniejsza się liczba limfocytów). Mimo tego oczywiście mleko nadal zachowuje wartości odżywcze i nadaje się do podania dla dziecka.

Rozmrażanie

Zamrażane mleko rozmrażać można na kilka sposobów;

  1.  zamrożone mleko przekładamy do lodówki na 24 godziny (w temp ok 4 °C) po wyjęciu z lodówki należy podać takie mleko w ciągu 4 godzin (lub może przebywać w temp pokojowej przez 4 godziny)
  2. mleko możemy pozostawić w temperaturze pokojowej do jego rozmrożenia, po takim rozmrożeniu mleko można przechowywać w lodówce do 24 godzin
  3. W kąpieli wodnej w temperaturze nie większej niż 37 °C
  4. lub pod bieżącą wodą, nie przekraczając 37 °C

Uwaga! Jeżeli z jakiegoś powodu pozostało Ci niewykorzystane mleko nie wylewaj go. Możesz dodać go do kąpieli dziecku. Będzie to najlepszy emolient 🙂

Mleko przechowujemy w specjalnie do tego przeznaczonych pojemnikach plastikowych, szklanych lub jednorazowych woreczkach do przechowywania pokarmu. Ja osobiście lubię te woreczki, to łatwy i szybki sposób na zamrożenie mleka.

Na „odciągniętej porcji” zapisujemy datę pobrania mleka. Można także zapisać ilość zgromadzonego pokarmu. Warto także układać zapasy w kolejności od najwcześniej zgromadzonego, aby potem łatwo było znaleźć nam najstarszą porcję.

Czego nie wolno robić:

  • Nie zamrażamy ponownie mleka raz rozmrożonego
  • Nie gotujemy mleka ani nie ogrzewamy w zbyt wysokiej temperaturze
  • Nie wolno podgrzewać/rozmrażać mleka w mikrofalówce czy bezpośrednio na kuchence gazowej

Podgrzewanie/rozmrażanie mleka w zbyt wysokiej temperaturze powoduje nagłe namnażanie się bakterii (m.in. E. Coli), zmniejsza się ilość przeciwciał oraz maleje poziom witamin (głownie wit. C)

You may also like

3 komentarze

  1. Pokarm można przechowywać również w starannie wymytych szklanych naczyniach z przykrywką, jednak nie mogą być to zwykłe słoiki z metalową zakrętką, gdyż skład przechowywanego w nich jedzenie może ulec zmianie na skutek reakcji zachodzących pomiędzy mlekiem a metalem.

  2. Sprawdzają się też ponoć jałowe pojemniki jak na badanie ogólne moczu (z apteki) 😀

    1. Takie pojemniki niekoniecznie się nadają do tego. Chodzi tutaj o zamknięcie takiego kubeczka, które nie jest idealnie szczelne. Ale wiem, że mamy są kreatywne i radzą sobie jak mogą 🙂