Moc buraka!

W czasie ciąży może dochodzić do obniżenia poziomu żelaza, hemoglobiny, liczby krwinek czerwonych czy innych parametrów morfologi. Powoduje to osłabienie organizmu, szybsze meczenie się czy też przyśpieszenie pracy serca. Aby w łatwy sposób poprawić sobie wyniki i samopoczucie sięgnijcie po buraka! O uleczających mocach buraków przekonałam się sama podczas ciąży, gdzie z tygodnia na tydzień wyniki mojej morfologii leciały w dół. Aby je poprawić oraz wpłynąć pozytywnie na samopoczucie zrobiłam dwie rzeczy tj.

  1. Zakupiłam małą, wygodną sokowirówkę (cena ok 100 zł)
  2. Kupiłam świeże buraki ćwikłowe

Bo własnie świeże buraki posiadają najwięcej składników odżywczych. Zawiera również dużą ilość błonnika, który przyspiesza i ułatwia trawienie. Bardzo ważny jest też, zwłaszcza w czasie ciąży, kwas foliowy, którego buraki są cennym źródłem. Organizm sam nie syntetyzuje kwasu foliowego, dlatego musi być on dostarczany z pożywieniem. Kwas foliowy wpływa na prawidłowy rozwój płodu, zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej a także wpływa pozytywnie na wzrost i reprodukcje komórek.

 

zaletyburaka

W soku z buraka znajdziemy też zestaw witamin z grupy B,  które pomagają w nerwicach, przeciwdziałają stresowi, depresji oraz zmniejsza napięcie nerwowe. Witaminy wzmacniają koncentrację, pamięć, pomagają w przypadku zaburzeń snu, regulują nadciśnienie i niedociśnienie oraz poziom cholesterolu.

Przedstawiam Ci szeroka gamę składników odżywczych, witamin i składników mineralnych zawartych w świeżym buraku.

Oto one ( dane podane zostały na 100 g. produktu)

Wartość energetyczna – 43/44 kcal
Białko ogółem – 1.61/1.68 g
Tłuszcz – 0.17/0.18 g
Węglowodany – 9.56/9.96 g (w tym cukry proste 6.76/7.96)
Błonnik – 2.8/2.0 g

Witaminy

Witamina C – 4.9/3.6 mg
Tiamina – 0.031/0.027 mg
Ryboflawina – 0.040/0.040 mg
Niacyna – 0.334/0.331 mg
Witamina B6  – 0.067/0.067 mg
Kwas foliowy –  109/80 µg
Witamina A – 33/35 IU
Witamina E – 0.04/0.04 mg
Witamina K – 0.2/0.2 µg

Minerały

Wapń – 16/16 mg
Żelazo – 0.80/0.79 mg
Magnez – 23/23 mg
Fosfor – 40/38 mg
Potas – 325/305 mg
Sód – 78/77 mg
Cynk – 0.35/0.35 mg *

Jak przygotować „magiczny napój” ?

sok-z-bur

Sok z buraka można wyciskać z samych świeżych buraków, jednak dla osób które nie mogą się przekonać do tego smaku, polecam dla przełamania dodać np. jabłko czy marchewkę w stosunku 2:1.

Na przykładową porcję przygotuj:

  • 4 buraki ćwikłowe
  • 2 jabłka (najlepiej winne, soczyste odmiany)
  • sok z świeżo wyciśniętej cytryny
  • źródlaną wodę (ilość wg. uznania)

Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce lub warzywa do soku. W internecie znajdziecie wiele inspiracji na swoje buraczkoveLove 🙂

Tak przygotowany sok możemy przechowywać w lodówce do 48 h. Polecam wypijać szklankę (200-250 ml) świeżo wyciśniętego soku dziennie. Poprawę samopoczucia odczujemy już po kilku dniach kuracji.

 

#Wskazówki

# Im mniejszy burak tym lepszy, bardziej soczysty.

# Kupując buraki zwróć uwagę, aby nie były zbyt wysuszone.

#Jeśli chcemy w pełni wykorzystać właściwości buraka, to używamy surowego, świeżego produktu.

#Wyciskając świeży sok lepiej przygotować porcje na 2 dni, mycie sokowirówki jest bardzo czasochłonne 😉 🙂

burak

U mnie burak zdziałał cuda, czułam się naprawdę dobrze, nie miałam problemu ze snem i budziłam się wypoczęta i pełna energii. Poprawiły się także znacząco wyniki mojej morfologi a więc piłam buraka do dnia porodu.

Czuję, że znów muszę powrócić do spożywania soku z buraka. Jest jesień, zimno, deszczowo i odczuwam spadek energii. Chyba wracając z pracy zajdę do warzywniaka po zapas buraków!! 🙂  🙂

A zatem smacznego !

M.K. <3


*Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

You may also like