W czasie ciąży może dochodzić do obniżenia poziomu żelaza, hemoglobiny, liczby krwinek czerwonych czy innych parametrów morfologi. Powoduje to osłabienie organizmu, szybsze meczenie się czy też przyśpieszenie pracy serca. Aby w łatwy sposób poprawić sobie wyniki i samopoczucie sięgnijcie po buraka! O uleczających mocach buraków przekonałam się sama podczas ciąży, gdzie z tygodnia na tydzień wyniki mojej morfologii leciały w dół. Aby je poprawić oraz wpłynąć pozytywnie na samopoczucie zrobiłam dwie rzeczy tj.
- Zakupiłam małą, wygodną sokowirówkę (cena ok 100 zł)
- Kupiłam świeże buraki ćwikłowe
Bo własnie świeże buraki posiadają najwięcej składników odżywczych. Zawiera również dużą ilość błonnika, który przyspiesza i ułatwia trawienie. Bardzo ważny jest też, zwłaszcza w czasie ciąży, kwas foliowy, którego buraki są cennym źródłem. Organizm sam nie syntetyzuje kwasu foliowego, dlatego musi być on dostarczany z pożywieniem. Kwas foliowy wpływa na prawidłowy rozwój płodu, zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej a także wpływa pozytywnie na wzrost i reprodukcje komórek.
W soku z buraka znajdziemy też zestaw witamin z grupy B, które pomagają w nerwicach, przeciwdziałają stresowi, depresji oraz zmniejsza napięcie nerwowe. Witaminy wzmacniają koncentrację, pamięć, pomagają w przypadku zaburzeń snu, regulują nadciśnienie i niedociśnienie oraz poziom cholesterolu.
Przedstawiam Ci szeroka gamę składników odżywczych, witamin i składników mineralnych zawartych w świeżym buraku.
Oto one ( dane podane zostały na 100 g. produktu)
Wartość energetyczna – 43/44 kcal
Białko ogółem – 1.61/1.68 g
Tłuszcz – 0.17/0.18 g
Węglowodany – 9.56/9.96 g (w tym cukry proste 6.76/7.96)
Błonnik – 2.8/2.0 g
Witaminy
Witamina C – 4.9/3.6 mg
Tiamina – 0.031/0.027 mg
Ryboflawina – 0.040/0.040 mg
Niacyna – 0.334/0.331 mg
Witamina B6 – 0.067/0.067 mg
Kwas foliowy – 109/80 µg
Witamina A – 33/35 IU
Witamina E – 0.04/0.04 mg
Witamina K – 0.2/0.2 µg
Minerały
Wapń – 16/16 mg
Żelazo – 0.80/0.79 mg
Magnez – 23/23 mg
Fosfor – 40/38 mg
Potas – 325/305 mg
Sód – 78/77 mg
Cynk – 0.35/0.35 mg *
Jak przygotować „magiczny napój” ?
Sok z buraka można wyciskać z samych świeżych buraków, jednak dla osób które nie mogą się przekonać do tego smaku, polecam dla przełamania dodać np. jabłko czy marchewkę w stosunku 2:1.
Na przykładową porcję przygotuj:
- 4 buraki ćwikłowe
- 2 jabłka (najlepiej winne, soczyste odmiany)
- sok z świeżo wyciśniętej cytryny
- źródlaną wodę (ilość wg. uznania)
Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce lub warzywa do soku. W internecie znajdziecie wiele inspiracji na swoje buraczkoveLove 🙂
Tak przygotowany sok możemy przechowywać w lodówce do 48 h. Polecam wypijać szklankę (200-250 ml) świeżo wyciśniętego soku dziennie. Poprawę samopoczucia odczujemy już po kilku dniach kuracji.
#Wskazówki
# Im mniejszy burak tym lepszy, bardziej soczysty.
# Kupując buraki zwróć uwagę, aby nie były zbyt wysuszone.
#Jeśli chcemy w pełni wykorzystać właściwości buraka, to używamy surowego, świeżego produktu.
#Wyciskając świeży sok lepiej przygotować porcje na 2 dni, mycie sokowirówki jest bardzo czasochłonne 😉 🙂
U mnie burak zdziałał cuda, czułam się naprawdę dobrze, nie miałam problemu ze snem i budziłam się wypoczęta i pełna energii. Poprawiły się także znacząco wyniki mojej morfologi a więc piłam buraka do dnia porodu.
Czuję, że znów muszę powrócić do spożywania soku z buraka. Jest jesień, zimno, deszczowo i odczuwam spadek energii. Chyba wracając z pracy zajdę do warzywniaka po zapas buraków!! 🙂 🙂
A zatem smacznego !
M.K. <3
*Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference